De legende van de Yellow Rose of Texas, begint in 1830, toen een rijk ondernemer James Morgan, zich  vestigde in de Mexicaanse kolonie, die later Texas zou heten. Hij wilde er het goedkope land kapitaliseren en zocht daarvoor een aantal investeerders in New York. Er was slechts één probleem: in Texas was slavernij niet toegelaten en Morgan wou 16 slaven met zich meebrengen. Om de wet te omzeilen, liet hij hen een contract tekenen voor 99 jaar.

In de komende jaren wilde Morgan zoveel mogelijk niet-Mexicanen naar de streek lokken. In 1835 trok hij naar New York om meer arbeiders te rekruteren. Eén van die werkers was een jong, half-Aziatisch meisje genaamd Emily D. West.

In 1836 was de oorlog voor de onafhankelijkheid van Texas, geleid door Generaal Sam Houston, volop bezig. Om zijn land, dat New Washington heette, in veiligheid te houden deelde Morgan gratis sinaasappelen, granen en vlees uit aan de mannen van Houston. Er werd zelfs een voedseltransport ingesteld over de San Jacinto baai en Morgan werd  beschouwd als een ‘vriend van Texas’. Hij kreeg de titel van kolonel en kort daarna werd hij aangesteld om Texaanse vluchtelingen te bewaken in Galveston, op zo’n 30 kilometer van zijn nederzetting. Om het voedseltransport te kunnen behouden, liet hij Emily en enkele andere arbeiders achter om de boten te laden.

Op 18 april 1836, wilde generaal Santa Anna de Texaanse rebellen aanvallen. Hij kende hun positie, maar toen hij in New washington aankwam, was de stad verlaten. De meeste inwoners waren al gevlucht voor het Mexicaanse leger. Eén van de weinigen die achterbleef, was Emily en Santa Anna was onmiddellijk in de ban van haar schoonheid.  Santa Anna vond zichzelf een echte ladykiller en hoewel hij al met een Mexicaanse gehuwd was, trouwde hij ook nog  met een minderjarig meisje, een gevangene van de Texaanse  oorlog. Maar omdat hij het al twee weken zonder zijn kersverse bruid moest stellen, vond hij dat Emily haar net zo goed kon vervangen.  Hij nam haar en een jonge Aziatische man, Turner genaamd, gevangen. Santa Anna dwong Turner om zijn leger naar de schuilplaats van Houston te leiden, maar Emily kon Turner overtuigen om te ontsnappen en Houston te verwittigen van de komst van de Mexicaanse generaal.

Toen Houston dat hoorde, verlieten hij en zijn troepen hun kamp om zich te verschuilen in de uitgestrekte wouden van Texas. Santa Anna zette zijn kamp op in New Washington, tegen de wil van zijn kolonels die vonden dat deze locatie tegen alle principes van de oorlogsvoering inging. En ze hadden gelijk…

Op de ochtend van 21 april klom Houston in een boom om het Mexicaanse kamp te bespioneren. Hij zag hoe Emily een champagne ontbijt klaarmaakte voor Santa Anna en dacht bij zichzelf: ‘Ik hoop dat hij door dit slavinnetje zijn zaken vergeet en de hele dag in bed blijft. ‘

In de namiddag begon de laatste grote strijd voor de onafhankelijkheid van Texas. Het Mexicaanse leger werd totaal verrast door de aanval en Santa Anna werd letterlijk gevangen genomen ‘met zijn broek naar beneden’.
Emily overleefde de strijd en vertelde het relaas aan Morgan. De kolonel was zo onder de indruk van haar heldhaftigheid dat hij haar onmiddellijk haar paspoort teruggaf. Emily was vrij.

De Yellow Rose bestaat dus wel degelijk, maar de vraag is niet: WAT is de Yellow Rose, maar WIE is de Yellow Rose?

Het antwoord is simpel. Emily West kreeg de naam ‘Yellow Rose Of Texas’ omdat ze ervoor zorgde dat Texas de strijd tegen de Mexicanen won. Yellow omwille van haar huidskleur en Rose omdat die naam toentertijd erg populair was.  Morgan maakte er werk van om aan iedereen te vertellen over de heldendaden van Emily en hij hield zelfs een dagboek bij over haar.

Hedendaagse historici beweren dat Emily zich aangetrokken voelde tot de Mexicaanse generaal en dat ze daarom zoveel moeite had gedaan. Maar uit de geschriften van wie er toen bij was, staat duidelijk dat Emily een trouwe Texaanse was, die deed wat ze moest doen voor de onafhankelijkheid van Texas.

Tot op de dag van vandaag, worden de heldendaden van de jonge vrouw nog steeds herdacht door de leden van ‘The knighs of the yellow Rose’. Elk jaar, op 21 April in San Jacinto

The Yellow Rose